Waarom langs werkplein?

Het werkplein is een plek waar werkgevers, werknemers en alle andere diensten die met werk en inkomen te maken hebben bij elkaar komen. Bent u dus werkeloos en opzoek naar een baan, dan bent u bij het werkplein op het juiste adres.

Bij het werkplein vindt u als werkzoekende alle informatie over de meest uiteenlopende banen, opleidingen en trainingen. Bij het werkplein is niet alleen informatie over alles dat met werk en inkomen te maken heeft te vinden, maar u wordt bij het werkplein tevens zeer goed door deskundige mensen op allerlei gebieden begeleid. Voor werkgevers is het werkplein ideaal voor het werven en selecteren van arbeidskrachten voor hun bedrijf.

Daarnaast kan zowel de werkgever als de werknemer bij het werkplein allerlei informatie vinden over wet en regelgeving en vragen over subsidies, financiën en ontslag. Tevens is het mogelijk om zo maar even binnen te lopen en te kijken wat het werkplein zoal inhoudt.

Iedere uitkering via UWV werkplein

Het CWI(Centrum Werk en Inkomen) was vroeger de plek waar u heen moest om te weten of u in aanmerking kwam voor een uitkering. Omdat bijna alle uitkeringen toch bij het UWV moesten worden aangevraagd, is het CWI overgegaan in het UWV werkplein. Op deze manier heeft u alles bij de hand. Zelfs indien u een bijstandsuitkering wilt aanvragen, moet u eerst langs het UWV werkplein. Indien u zich meldt bij het UWV werkplein, wordt er niet gelijk een uitkering aangevraagd. Er wordt namelijk eerst samen met u gekeken voor welk werk u geschikt bent en of er een geschikte vacature voor u is. Is dit het geval, dan wordt er zo snel mogelijk een sollicitatiegesprek voor u geregeld. Wel worden alle formulieren gelijk ingevuld, zodat de uitkering wel gelijk aangevraagd kan worden. Het UWV werkplein is een prachtige instantie, die het voor u en voor het UWV een stuk gemakkelijker maakt.

Wanneer naar het UWV?

U gaat pas regelrecht naar het UWV, wanneer uw aanvraag voor een uitkering al in behandeling is of wanneer uw uitkering al loopt. Het UWV is een zeer brede organisatie, die niet alleen allerlei uitkeringen verzorgt. Bij het UWV kunt u namelijk ook terecht voor een goede begeleiding tijdens uw uitkeringen. Enkele uitkeringen die verstrekt worden door het UWV zijn: WW, WAO, Wajong,WIA, WAZ en ziektegeld. Hoewel de bijstandsuitkering(WWB) in eerste instantie wel wordt aangevraagd bij het UWV werkplein, wordt deze uitkering niet verstrekt door het UWV.

Wanneer naar de sociale dienst?

In iedere gemeente bevindt zich een sociale dienst. Deze sociale dienst wordt het SZW(Sociale Zaken en Werkgelegenheid) genoemd. Deze instantie verzorgt de WWB uitkering. Deze uitkering staat ook wel bekend als de bijstandsuitkering en is bedoelt als een sociaal vangnet. U komt pas in aanmerking voor deze uitkering indien u geen vermogen heeft en geen enkele andere vorm van recht op andere inkomsten. De sociale dienst regelt de betalingen en de eventuele voorschotten en doet de begeleiding.

Welke begeleiding geven de instanties?

De begeleiding van het UWV bestaat uit verschillende projecten. Heeft u bijvoorbeeld een arbeidsongeschiktheidsuitkering of zit u al langere tijd in de ziektewet, dan kan het UWV een grote rol spelen in het regelen van de juiste dokters en therapieën. Gaat het echter om werkloosheid, dan hebben zowel de Sociale dienst als het UWV re-integratieprojecten. Met deze projecten wordt gekeken wat u nodig heeft om weer aan het werk te kunnen, zoals omscholing.?