Uitkering berekenen

Om in je onderhoud te voorzien heb je een baan. Het kan echter voorkomen dat je wegens omstandigheden werkeloos wordt.

Om dan financieel niet in de problemen te geraken tot je een nieuwe baan hebt gevonden, bestaat de WW uitkering. Deze regeling is in het leven geroepen om werkloos geworden individuen tijd te geven om een nieuwe baan te vinden.

Hoeveel rechten heb je dan eigenlijk en uiteraard hoeveel krijg je van de overheid als je in aanmerking komt voor een WW uitkering? Een en ander is afhankelijk van je arbeidsverleden en activiteiten die je in de tussentijd hebt ontplooid.

Rechten bij WW uitkering

Een eerste vereiste is dat je minimaal 26 weken in de voorgaande 36 weken hebt gewerkt. Mocht dit niet zo zijn dat heb je al geen recht op een WW uitkering. Een tweede vereiste is dat je de afgelopen 5 jaar minimaal 4 jaar hebt gewerkt. Mocht dit ook niet zo zijn dan wordt gekeken naar de hoeveelheid jaren die je in de voorgaande 13 jaar hebt gewerkt. Op basis van het aantal werkelijk gewerkte jaren wordt de hoogte van de uitkering gekort. Heb je bijvoorbeeld in de afgelopen 5 jaar 2 jaar gewerkt, wordt de uitkering al beperkt tot 3 maanden. Bij voldoende kwalificatie van werkjaren is het standaard dat je de eerste 2 maand 75% van je bruto loon ontvangt, en de volgende 12 maand ontvang 70% van je bruto loon per maand. Tevens bouw je naast dit inkomen eveneens vakantie geld op, wat in de maand mei wordt uitgekeerd.?